Slik gjør du hverdagen mer produktiv med Bullet Journal

En hånd holder en Bullet journal-bok, med en plante i bakgrunnen.

Vil du ha bedre oversikt over hverdagen, eller livet generelt? Da er dette en metode for deg!

Fenomenet bullet journaling er en ny måte å organisere hva enn du måtte ønske, med mål om å få en mer produktiv hverdag. Denne metoden kan brukes til alt fra å planlegge måneden, til å holde oversikt over hvilke Netflix-serier du følger med på, eller hvor mye vann du får i deg i løpet av en dag.

Man står altså fritt til å velge et oppsett som passer best for deg. Hva vil gjøre hverdagen din lettere? Det kan kanskje virke litt voldsomt i starten da du selv er sjefen for å lage oppsettet, men med litt inspirasjon som drahjelp kan du plukke ut hva som er viktig for deg. Du finner fort ut hva som funker og ikke, og kan deretter justere oppsettet så det vil gagne deg og din hverdag. Dette skal tross alt gjøre noe for deg, og ikke være enda en belastende oppgave i hverdagen.

Dette trenger du

Alt du trenger er en god notatbok og en penn du liker å skrive med. Om man liker å være kreativ, kan man supplere med det man måtte ønske. Men mitt tips er å starte enkelt om dette er nytt for deg, for å ikke bli overveldet av alle ideene i havet til Pinterest. Jeg gjorde selv feilen ved å være for ambisiøs og perfeksjonist, til at jeg forbannet hele greia og tok ikke opp pennen igjen før et halvår senere.

Jeg bruker selv en Bullet journal med dotter, som man får kjøpt hos Panduro. Her er det enkelt å bruke dottene som retningslinjer til å lage streker, bokser, diagrammer og ja, you name it. Dottene er med på å holde det du skriver rimelig rett, uten bruk av linjal.

Oppsett for måneden

Her har jeg laget enkle oppsett, med tips og ideer til hva du kan supplere med om det skulle være relevant for din hverdag.

September-forside i Bullet Journal. Malt bilde av et høst-tre på venstre side, en quote fra J.K. Rowling på høyre.
Her har vi en variant av en måneds-forside. Dette appellerer kanskje til deg som er litt mer kreativ, som liker å male, tegne eller doodle.
Oktober-måned oppsett i bullet journal. En enkel kalender på venstre side, og ukes-oppsett på høyre.
Her har vi et helt enkelt oppsett med kalender for måneden, der du kan fylle inn stikkord for hva du vet skal foregå. Så kan du kjøre et uke-oppsett på høyre side, som er for den første uka. Her er det bare å gå rett på sak.
to-siders kalender i bullet journal.
Kanskje du er som meg og trenger en større kalender for bedre oversikt over måneden. Her kan du også supplere med eventuelle mål for måneden, en todo-liste, og se hvor mye man vokser i sosiale medier i løpet av måneden. Det er også veldig effektivt å se tilbake på denne siden når du lager ukes-oppsett. For da har du allerede en oversikt over planlagte ting som skjer i løpet av uken, og kan bare plotte det inn.

Oppsett for uken

Her må man kjenne litt på hva man har behov for. Trenger du et stort oppsett så du får med alle detaljer, eller holder det med å sette stikkord?

Enkel tosiders uke-oppsett i bullet journal.
Her har vi et ganske enkelt og minimalistisk oppsett for uken. Er ikke alltid du trenger mer.
(Og ja, det er visst torsdag to ganger denne uken, hehe..)
Ukes-oppsett i form av bokser, i bullet journal.
Her har vi også et enkelt uke-oppsett i form av bokser. Jeg har selv som regel behov for en egen todo-boks, da jeg pleier å ha gjøremål som ikke har en spesifikk dag, men som må gjøres i løpet av uken.
Ukes-oppsett i bokser, med en vane-boks, i Bullet journal.
Her får du mye ut av en side. Her har jeg droppet søndag, ettersom jeg som regel tar denne dagen fri for alt, og har sjelden planer. Istedet har jeg en todo-liste over uken, og en oversikt over ulike vaner jeg har som mål å gjøre hver dag. Da krysser jeg bare ut for hvilken dag til hvilken vane jeg har fullført. Så blir det lettere å holde meg ansvarlig og obs på å gjøre disse tingene.

Man kan lage oppsett for alt

Kanskje det er andre ting i livet du vil ha et eget oppsett for? Her er det bare å slå seg løs. Jeg personlig synes det er kjekt å ha oversikt over mål, gode vaner og bøker jeg leser.

Kalender for 2019 i Bullet journal, på to sider.
Det første du kan gjøre i din Bullet journal er å sette opp en oversikt over året. Kanskje du har bestemt deg for forskjellige gjøremål som skal fullføres dette året, som å dra til tannlegen eller hoppe i fallskjerm. Eller kanskje du vil ha oversikt over bursdager og ferier. Det kan være fint å titte innom denne før man setter opp oppsett for månedene som kommer. Da har du gjerne oversikt over hva du har tid til, og kanskje klarer å lage rom for dine mål og gjøremål for året.
Oppsett av åtte forskjellige vaner i Bullet Journal.
Vi har alle et ønske om å opprettholde de gode vanene og det som er viktig for oss, men hverdagen slår oss litt i fleisen noen ganger, og slike ting blir fort nedprioritert. For å holde deg selv litt mer ansvarlig, og kanskje gjøre det litt mer motiverende, kan et oppsett for vanene du vil holde vedlike være noe å prøve ut. Start med noen få, og se om det gjør noe for deg. Jeg synes hvert fall det er meget tilfredsstillende å se alle kryssene etter endt måned. Om jeg har vært flink selvsagt.. hehe!
Et oppsett av mål for helse, jobb og livet, i en bullet journal.
Kanskje det er spesielle mål du vil jobbe mot i løpet av året, eller måneden? Alt fra å spare penger til en tur, få deg nye venner, til å jobbe deg oppover karrièrestigen. Ved å skrive ned mål og drømmer på papir, gjør det litt mer virkelig. Det vil også gjøre deg mer gira til å gjøre noe med det, om du setter opp en plan for hva du skal gjøre for å nå dit du vil.

Så, hva kan gjøre din hverdag mer oversiktlig så du blir mer produktiv med tiden din?

Finn ut av behovene dine. Hva vil du ha oversikt over? Har du en hektisk hverdag med mange baller i luften, er dette virkelig et nyttig verktøy. Å ha det skrevet ned hjelper hodet ditt i travle perioder, så du er sikker på at du holder deg på toppen av ting, og ikke har glemt noe. Det blir lettere å prioritere tiden til det som er viktig, når alt ligger fremfor deg.

Start enkelt, og heller suppler med det du måtte ønske på veien dersom behovet melder seg.

Så håper jeg at denne lille innføringen av bullet journaling kan inspirere til en litt mer produktiv hverdag, eller kanskje bare hjelpe i gang en kreativ flyt. Ikke ta det for seriøst, det skal gi mer enn det tar.

Under her har du mitt oppsett for oktober. Jeg kommer til å poste månedlig oppsett på min Youtube-kanal «colbjornsen», så følg meg gjerne der om du ønsker mer inspirasjon på veien videre.

Anette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.